Aqvia Aga ger bubblor åt folket

Aqvia Aga är det stora gasföretagets satsning på kolsyremaskiner för hemmet. Den första Aqvia kolsyremaskinen lanserades år 2008 och heter Aqvia Exclusive. Den designades med stor omsorg av den erkända designern och färgexperten Eva Lilja, som tidigare har samarbetat med storheter som IKEA och Alcro. Man ville erbjuda den nordiska befolkningen en snygg kolsyremaskin som kunde få stå framme i köket alltid, utan att störa med ful design.

Eva Lilja tog fram Aqvia Exclusive med stilren, skandinavisk design i diskret rostfritt stål som dessutom fick en specialbehandlad yta för att man skulle slippa irriterande fingeravtryck. Sedan valde Lilja fem färger – crème, svart, lime, brunt och orange och färgsatte kolsyremaskinerna med dessa. Man har alltså möjlighet att välja sin Aqvia Aga kolsyremaskin efter vilken färg man föredrar.

Aga var också måna om att den kolsyremaskin man skulle erbjuda den kräsna nordiska befolkningen inte bara skulle ha snygg och genomtänkt design, men också vara lätt och smidig att använda. Detta lyckades man också med, man fyller en flaska med vatten, skruvar fast den på maskinen och trycker på en knapp – et voila! – man har perfekt kolsyrat vatten på mindre än en minut.

Idag har man med konceptet Aqvia Aga tagit fram ytterligare en modell på kolsyremaskiner, denna heter Aqvia Balance och har annorlunda färgsättning. Både Exclusive och Balance fungerar med samma tillbehör, vilket kan vara praktiskt om man känner för att byta maskin eller kanske ha två stycken i samma hushåll.

När man köper en Aqvia Aga kolsyremaskin så får man i regel både flaskor och en gaspatron på köpet så att man kan åka hem och kolsyra sitt vatten på en gång. Man kan också köpa till essenser och koncentrat för att smaksätta sitt kolsyrade vatten, även dessa finner man inom samma koncept. Aqvia har hittills släppt tre cider essenser och sju smaker för bordsvatten.

Vill man göra sin egna läsk så finns det läskkoncentrat att köpa från det välkända märket Sodastream, men Aromhuset, som tidigare har varit känt för sina goda och kalorifria smaker för bordsvatten, erbjuder nu också ett brett urval av läskkoncentrat – hela 14 smaker, däribland några som är helt sockerfria. Ett annat företag som också säljer läskkoncentrat är Sonjo.

Med en kolsyremaskin hemma har man alltid tillgång till bubblande fräscht vatten och när kolsyrepatronen tar slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och köper en ny till reducerat pris. På så vis slipper man en massa tomma gaspatroner att återvinna och dessutom sparar man en liten slant varje gång.

Om man tycker mycket om kolsyrade drycker, antingen bara rent vatten eller smaksatt bubbelvatten eller läsk, så är det helt klart en smart investering att skaffa en egen kolsyremaskin. Dels är det betydlig bättre för miljön om man slutar köpa tunga flaskor från butikerna, flaskor som har rest – i många fall – långväga i tunga lastbilstransporter. Dels är det snällare förryggen som slipper bära dessa tunga flaksor från affären hela tiden och sist men inte minst så är det helt klart snällare mot plånboken. Vårt rena, klara kranvatten är nästan gratis och när man väl har en kolsyremaskin så kan man kolsyra upp till 60 liter vatten innan det är dags att byta gaspatron.

En Aqvia Aga kolsyremaksin är en investering för både nutid och framtid.