Ekologiska effekter – Transporter och avgaser

Idag fraktar man vatten runt hela jordklotet och säljer i plastflaskor. Det smakar likadant och kolsyran smakar likadant. Det är samma vatten över hela jordklotet som avdunstar och sedan regnar ner igen. Vattenindustrin har lyckats med konststycket att sälja vatten på flaska dyrt – när samma vatten finns i kranen och kostar nästan ingenting alls.

Det börjar med frakten av personal, flaskor, kapsyler, kartonger, pallar och etiketter till fabriken. Sedan fraktas det buteljerade vattnet till grossister, lastas om, distribueras ut till butiker. Kunderna tar sig till butikerna, släpar hem tungt vatten. När vattnet är slut så skall flaskorna tillbaka till butiken – eller ännu värre, kastas till förbränning med ytterligare soptransport och förbränningsavgaser. Enorma mängder avgaser går rakt upp och förtunnar atmosfären för dessa helt onödiga transporter av vatten som redan finns i kranen. Där vattnet dessutom ständigt kontrolleras kvalitetsmässigt.

Energislöseri

En hemläskmaskin kräver ingen energi alls, den är inte elektrisk. Tomflaska och kapsyl används hela tiden, samma med kolsyreflaskan. Maskinen har en livslängd på massor av år.
Buteljerat vatten däremot är speciellt energiintensivt att tillverka. Mängder av energi förslösas på transporter men bara energin till att tillverka en enda kapsyl – att tillverka och smälta plast – är mycket. Sedan tillkommer flaskan, etiketten, ytterkartongen, allt kräver mängder av energi i form av värme och ström. Maskiner används till allting, löpande band snurrar i uppvärmda lokaler dit personal kört bil eller kommit med buss. Kapsylsortering, flaskrättvändning, kapsylpåläggning, kapsylåtdragning, etikettering, positionering, smältlimning av tråg, krympfilmning. Allt kräver mängder av energi – hemma gör man allt detta helt själv, ingen värme eller ström går åt.

Råmaterial

Engångsflaskor, kapsyler, etiketter och kartonger förbrukar våra naturtillgångar. Returemballage har kort livslängd. Källor töms på vatten för vattnet marknadsförs som unikt på något sätt.

Sopor

Det blir betydligt mindre sopor om man själv kolsyrar sitt vatten. En och annan tom aromflaska och en ny maskin var 10:e år. Bara att frakta tomflaskor till pant eller soptippen brukar röra sig om hela säckar i taget. Som sedan till stor energiåtgång tvättas eller förbränns rakt upp i atmosfären.

Vattenförsäljning i butik borde helt enkelt förbjudas!

Regeringen skulle helt enkelt förbjuda eller i varje fall lägga på en rejäl miljöskatt på vattenförsäljningen på flaska. Den är totalt onödig.

Besparingar

Att själv kolsyra sitt vatten är billigare än att köpa buteljerat kolsyrat vatten. Detta kan göra is alla hushåll och på alla arbetsplatser.

Sociala vinster för läskmaskinägare

Transporter av 55 liter vatten från affären och hem ersätts av en kolsyreflaska på ett kilo, flera resor ersätts med en. Den som har större kolsyreflaska kanske bara fyller denna 1 gång om året eller ännu mera sällan. Kolsyra är ett konserveringsmedel och håller i många år.

Oberoende av att behöva köra eller åka till butiken. Har man 2 kolsyreflaskor så kan man alltid kolsyra vatten och fylla kolsyreflaskan när man ändå skall handla något annat.

Mer plats och mindre strul, mer fritid. Den som har en kolsyremaskin hemma, vare sig den heter Wassermaxx, SodaStream, SodaFresh, SodaQuick, Sodamaker (Sodamaker tillverkas av SodaStream för att vara billig och sälja mycket, säljs utan kolsyrecylinder, t.ex. på Rusta för 149 kr) eller något annat, slipper samla säckar eller bärkassar med plastflaskor – eller ännu värre, tunga backar med tomglas för pantning. Slipper stå i kö för att panta.

Gör en insats för miljön. Det är en bra känsla att man gör något och inte bidrar till att frakta vatten runt hela klotet.

———————————————-
HJÄLP HJÄLP HJÄLP HJÄLP HJÄLP HJÄLP

Gör en insats för miljön och för billigare kolsyra. Länka till oss. Länka till denna sajt så att det blir fler besökare. Förhoppningsvis kommer fler att byta till AGA:s kolsyra, på så sätt kan vi få Sodastream att fylla sin kolsyra i Sverige i stället. Kolsyremonopolet kan brytas och priset på kolsyra gå ner. Nu kostar 1 liter kolsyrat vatten 1:50. Kanonpris mot att köpa och släpa på flaska men med fri konkurrens skulle det kostat max 1 krona. Sodastreams användarlicensavtal avskaffas, vilket man tydligen ingår även om man inte läst det eller ens kan läsa svenska, kanske förbjuds av KO eller visas upp i pressen så dom själva slutar med detta. En länk som skickar en enda besökare kan göra hela skillnaden. Din länk, please länka till denna sajt.
———————————————-