Hembyggda Läskmaskiner
Att kolsyra vatten kan ske på 3 sätt, genom att arbeta in kolsyran i vattnet (skakning), genom att låta det gå lång tid eller genom att överdosera och låta en del gå förlorat. Med en Ritchie carbonator och liknande manicker kan man tillsätta kolsyra i vatten (och vin med mera, detta kan man inte göra i en läskmaskin). Sedan vänta ett antal timmar, tillsätta mer och upprepa processen tills man har kolsyra så det räcker. Man använder en 1,5 eller 2 liters läskflaska i PET.
Detta är helt enkelt för omständligt när man vill kolsyra vatten.
I denna video visas hur man kolsyrar vatten med en hembyggd läskmaskin i en läskflaska av PET. Efter trycksättningen så skakas kolsyran in i vattnet.
Det är väl Ok på ett vis, kolsyran kostar nästan ingenting från en stor kolsyreflaska. Men det är smartare med övertryck, man slipper skaka eller vänta.
Läskmaskiner bygger alla på övertryck. Bäst är att ha kylskåpskallt vatten, kolsyran löser sig bättre i kallt vatten.
En speciell extra stark PET flaska fylls med vatten upp till nivån (det måste finnas plats kvar för tryckutjämning som i en köpt PET flaska).
Sedan trycker man i kolsyra tills man hör övertrycksventilen släppa igenom. Då släpper man knappen så att trycket utjämnas. Vill man ha mer kolsyra trycker man igen och vill man ha mycket så upprepar man igen. Man lär sig ganska snabbt vilken mängd kolsyra man tycker bäst om.
Här är en tysk video som visar hur man kolsyrar vatten med en Soda stream. Det kolsyrade vattnet är klart direkt. Bara att dricka som det är eller smaksätta.
Detta är det bästa och smartaste sättet. Flaskan är också extra tjock och håller normalt i åratal.
Varför finns det då hembyggda läskmaskiner?
Helt enkelt för att få ner priset på kolsyra. Kolsyran i sej kostar nästan ingenting. När man köper 5, 10 eller 15 kg kolsyra hos en viss leverantör så kostar vilken som 500 kr. Man betalar helt enkelt för jobbet + deras vinst. Den som kan få tag i kolsyra i flaskor från 2 kg och uppåt, för restaurang eller annan småskalig verksamhet, betalar som regel bara ett par hundra kronor för 2-7 kg. Det går åt ca 7-8 gram kolsyra för att kolsyra 1 liter vatten. Så priset per liter kolsyrat vatten blir några tioöringar.
Kolsyra man köper till läskmaskiner är billigt. Ca 90 kr för ett byte, det blir ca 1:50 litern. Men det är billigt – jättebilligt – i förhållande till köpt kolsyrat vatten. Som pris på kolsyra är 90 kr för 425 gram över 200 kr per kilo, vråldyrt.
Därför ser en del detta som rena överpriset och gör hembyggda läskmaskiner för att kunna använda större kolsyreflaskor.
Tillverkarna av läskmaskiner å sin sida gör allt för att skydda sin guldgås. Genom att kunden får skriva på olika former av juridiska avtal för att få disponera kolsyreflaskan så kan inte kolsyrefyllningen utsättas för riktig konkurrens. Inte heller kan dom konkurrera med varandra, var och en har monopol på sina egna flaskor. På 80-talet i Partymans butik i Malmö fick man kolsyran gratis om man köpte 3 läskkoncentrat. Dessa var fyllda av Sydbrand till ett konkurrenskraftigt pris. SodaStream stämde sydbrand för varumärkesintrång och dom processade i många år till stora kostnader.
Idag försöker alla läskmaskintillverkare att hindra konkurrens på fyllningen med alla juridiska medel som horder av advokater kan fundera ut. Man kan med ganska enkla medel fylla en flaska på 20 sekunder medan kunden väntar. Detta gjorde ett företag i Tyskland och blev, enligt uppgift från tillverkaren av fyllmaskinen, attackerade av Sodastream (Soda Club heter Sodastream i Tyskland).
Men Soda Club (Soda stream) gick på pumpen, att försöka hindra konkurrens i Tyskland är inte nådigt. I stället för att tolerera lite konkurrans så fick Sodastream helt fri konkurens. Detta borde bli resultatet i alla länder (EU norm) tack vare EU, men då måste det komma någon som vågar utmana dom först. Eller om svenska Konsumentverket vaknar och agerar, väckta av konsumenter som inte accepterar förhållandet.
I stället för att göra hembyggda läskmaskiner så tror jag att hemmafixare kommer att använda bra läskmaskiner som finns idag, t.ex, Sodastream eller Wassermaxx och skaffa billigare kolsyra. Antigen genom att själv fylla kolsyra från en större kolsyreflaska eller genom att koppla en större kolsyreflaska direkt till läskmaskinen.