Bordsmodell läskmaskin från Aga. Det finns 3 modeller men det är samma maskin i 3 olika färger eller 3 färger och 2 material. Den dyraste är rostfri och så klart snyggast. Sedan finns det en röd och en vit, en smaksak.

Agas egen kolsyreflaska på 425 gram och det vanliga “fylls av AGA” köret för att skrämma bort andra företag från att våga fylla kolsyreflaskorna.

En bra maskin men packningen i kapsylen lossnar hela tiden, mycket irriterande. AGA påstår att det är för att den skall gå att maskindiska. Missar man att kontrollera att packningen ligger rätt, blandar i arom och vänder flaskan några gånger så pyser det ut smaksatt mineralvatten.

En riktigt bra maskin men Sodastreams bästa maskin ger mer kolsyra för den som gillar mycket kolsyra. Aga påstår att man får 60 liter på en fyllning men både min och konsumentverkets test hamnar på 55 flaskor, åtgång 7,7 gram liter. Detta för att man släpper ut övertryck som finns i tomrummet ovanför vattnet, in-line system klarar sig med 5-7 gram.

Precis som med Sodastream så vägs inte gasflaskorna när man köper dom. Skall skaffa en våg och väga flaskorna, vikten står stämplad i godset. Får jag flaskor med för lite kolsyra så postar jag det.

Som svensk har man en viss stolthet över AGA, synd bara att dom valt samma spår som Sodastream. Att man tillverkar en kolsyremaskin är självklart för att sälja den kolsyra som man tillverkar. Men varför väljer man att sälja kolsyran onödigt dyrt? Varför inte i stället ta upp kampen med Sodastream och fylla deras kolsyreflaskor. AGA skrämmer man inte, men tydligen väljer man maxprislinjen i stället för att göra en insats för miljön och konkurrera. AGA skulle mycket väl kunna sätta ut fyllstationer hos återförsäljarna och bli ett miljöföredöme. Eller fylla inom närområdet.

Genom sin högprislinje frestar AGA marknaden att konkurera och kan få konkurrenter med ketchupeffekt, en mer sansad prissättning på kolsyran och dom skulle både tagit marknadsandelar och ökat totalmarknaden – mycket.

Den stora vinsten för AGA ligger i att sälja kolsyra, inte i att sälja kolsyremaskinen. Kolsyremaskinen kunde dom delat ut gratis utan att det skulle kostat dom någonting. Bara att ta betalat för ett klippkort på 10-15 kolsyrefyllningar och lämna med en gratis Wassermaxx värd 1000 kr. AGA:s kolsyra är en restprodukt från jäsningen av Absolut Vodka, kolsyran kostar i det närmaste ingenting alls för AGA. Det är fyllning och transporter, transportkostnaden är låg för kolsyreflaskan är gjord av aluminium.

Wassermaxx konkurrent Sodastream har i varje fall börjat fatta att maskinerna skulle sälja mer om dom var billigare och det handlar om att få ut maskiner. Så dom har tillverkat en apparat som heter SodaMaster. Denna säljes utan kolsyreflaskan, t.ex. på Rusta för 149 kr. Sedan hänvisar bruksanvisningen till att man skall använda alko2jet kolsyreflaskor, dvs soda streams kolsyrecylindrar.