Adapter för egen kolsyrefyllning köps på Internet
Jag hittade information på Internet att man kan beställa en adaptor för att själv fylla sin kolsyreflaskor från epostadressen
MCleverpeople(at)aol. com
Så jag skickade följande mejl:
Hello,I live in Sweden and found your email address at soadahclub and want to fill my Sodastream CO2 bottle from a larger 6 kg pub bottle. On soadahclub I am told that I can purchase the adaptor from you. Can I do that?
How much does it cost?
Can I pay with Paypal, Moneybookers or credit card?
Jag fick svar med information och det slutade med:
You can order here!
My PayPal account > mcleverpeople (At) aol.com < (PayPal account + 1,90Euros more)
Price Spar-Adapter 38,00 Euros postage insured by airmail 10,50 Euros completely 48,50 Euros PayPal + 1,90 Euro total 50,40 Euros
Hos Paypal kan man betala från sitt Paypalkonto eller med sitt kreditkort. Jag har ett Paypalkonto, mycket säkrare än kreditkort och det är på svenska. Det kostar ingenting så många butiker på nätet har Paypal som betalningssätt.
Jag betalade med paypal och ca 2 veckor senare kom adaptorn till posten, skickad från Tyskland.
Så här fyller jag en kolsyreflaska för läskmaskin från en stor pubflaska
Detta är en metod som passar mig, den stämmer inte med den bifogade bruksanvisningen. Så här gör i alla fall jag.
Först stoppar jag den tomma koslyreflaskan i frysboxen i minst några timmar, så den blir ca minus 15-20 grader kall. För en kall flaska tar emot mer kolsyra, fyllningen görs med självtryck och inte med en pump. Genom att kyla den mottagande kolsyreflaskan blir det lägre tryck i den.
Adaptorn har jag spänt fast i min 7 kg pubflaska som kostar 280 kr att fylla med livsmedelskolsyra (har prutat, lätt att pruta när man hjälper miljön). Kolsyreflaskor för att kolsyra drycker har ett rör som går ner i botten (kolsyresläckare har inget rör) så vad som kommer ut är flytande kolsyra, så jag slipper vända flaskan upp och ner. Adaptorn kan bara monteras på rätt håll, det är olika gängor mot den stora och lilla flaskan.
Jag spänner fast den lilla kolsyreflaskan för hand. Sedan öppnar jag fort och med full fart och väntar tills det tystnat, ca 1 minut. Stänger kranen, skruvar av den lilla flaskan och väger den. Tomvikten 790 gram står på flaskan, med 425 gram kolsyra väger den full 1215 gram.
Jag får i ca 100 gram på en fyllning så jag lägger tillbaka flaskan i frysen. När kolsyreflaskan är djupfryst upprepar jag igen. Jag gör detta 4 gånger och hamnar strax under 1200 gram, det räcker. Har fyllt en 5:e gång och då blev flaskan överfull så jag fick släppa ut kolsyra.
Detta sättet passar mig utmärkt. När jag är vid frysen och om det behövs en påfyllning så passar jag på. En minuts jobb 4 ggr är mycket enklare än att åka iväg och köpa dyr kolsyra. 425 gram kostar 90 kr i affären, det är 212 kr/kg. Min stora flaska kostar 40 kr kg att fylla, 17 kr för att fylla kolsyreflaskan till läskmaskinen. Dessa 17 tjänar jag in bara genom att slippa köra till butiken så efter 6 fyllningar är adaptorn betald.
Soda Stream CO2-patron fylls sakta i stället
Jag använder AGAS (Wassermaxx) kolsyreflaskor till både min Wassermaxx och min Sodastream. Enligt vad jag fått veta så fyller AGA sina kolsyreflaskorflaskor i norra Tyskland och SodaStream sina kolsyreflaskor långt ner i Tyskland. Detta, samt att kolsyran i den nya flaskan som följde med Sodastream maskinen, smakade pyton, gjorde att jag bytade den mot en AGA kolsyreflaska där jag köpte min Sodastream Design maskin.
Så jag har provat på en annan Sodastream kolsyreflaska bara för att se om det går.
Först gick flaskan inte att fylla, tvärstopp. Sökte på Internet, Sodastream har ett patent som gör att ventilen stänger vid för högt tryck. För att hindra andra att fylla deras kolsyreflaskor…
Så jag provade med att bara öppna för lite, lite kolsyra från pubflaskan. Då gick Sodastreamflaskan att fylla utan problem.
Gamla 300 grams sodastreamflaskor?
Om någon undrar så passar inte adaptorn i dom gamla 300 grams Sodastream järnflaskorna. Dessa har en annan gängning. Kolsyreflaskorna idag måste ha en viss gängning, olika för olika gaser för att förhindra olyckor. Man skall helt enkelt inte kunna koppla in fel gas i industri och sjukvård.