Bordsvatten, vad är det?

Bordsvatten är den vanliga benämningen på ett kolsyrat vatten på flaska. En kalorifri och uppfriskande måltidsdryck när man sitter till bords. Därav namnet bordsvatten.

Kolsyrat bordsvatten är en perfekt måltidsdryck och kan köpas med eller utan smak. Smaksatta bordsvatten har ofta smak av en eller flera frukter. Genom att byta smaker behöver man aldrig bli trött på en smak utan kan alltid njuta ett gott kolsyrat bordsvatten.

Bordsvatten har inga kalorier, konstgjorda sötningsmedel eller färgämnen. Det är bara kolsyrat vatten som är smaksatt med fruktaromer.

Man kan också göra sitt eget bordsvatten i läskmaskin, även smaksätta det med aromer. Kända läskmaskiner är Wassermax och Sodastream, men det finns fler. Det blir också allt populärare att bygga in en avancerad anläggning i köket, en riktig serveringsanläggning för kylt kolsyrat vatten. Detta är dyrt – från 15000 kr för en proffsanläggning – men kolsyran till en sådan anläggning är billig för kolsyreflaskan är på 3-4 kg eller mer och det går bara åt 6-8 gram per liter kolsyrat bordsvatten. Det gör att kilopriset på kolsyran blir kollosalt billigt, det blir bara ören per liter bordsvatten. Med en läskmaskin med kolsyreflaskor på vanligen 425 gram kostar kolsyran ofta ca 1:50 per liter. Jättebilligt mot köpt bordsvatten men i stora gasflaskor kostar kolsyran bara en bråkdel.

Det finns billigare maskiner som ger kolsyrat vatten i en kran, dessa använder mindre kolsyrepatroner och kyler inte vattnet innan kolsyresättningen. Innan köp av en sådan skall man smaka ett antal gånger för att se att det blir tillräckligt mycket kolsyra i bordsvattnet.

Talar säljaren av on-line kolsyremaskiner bara om “lätt kolsyrat vatten” så smaka av. Det måste gå att kolsyra vattnet så det passar alla i familjen för om någon tycker det är för lite så kommer han inte att använda maskinen.